hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tekgıda-İş Başkanı da grev hazırlığında

    Tekgıda-İş Başkanı da grev hazırlığında
    expand

    TEKEL işçileri, eylemlerini soğuk hava ve zaman zaman yağan kar altında 39. gününde de sürdürüyor. Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, hükümetle yapılacak görüşmelerden sonuç alınamaması halinde kendisinin de açlık grevine başlayacağını söyledi.

    Yağışa karşı Türk-İş Genel Merkezi çevresine kurdukları brandanın altına sığınan işçiler, battaniyelere sarılarak ısınmaya çalışıyor. Çankaya Belediyesinden temin ettikleri çöp varillerini soba olarak kullanan işçiler, çevredeki esnafın verdiği odun ve çeşitli malzemeleri yakıyor.

    İşçiler, ısınmak için zaman zaman da çevredeki bar ve kafelere misafir oluyor. Isınmak için varillerin etrafında toplanan işçiler, hükümet aleyhine sloganlar atıyor.

    Çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalarla, öğrenci grupları ve bazı vatandaşların işçilere desteği de sürüyor. İşçiler, yardımlarla kurulan çay ocaklarından sıcak çay ve yemek ihtiyaçlarını karşılıyor. Bazı vatandaşlar da evlerinde yaptıkları yemekleri işçilerle paylaşırken, yardımlar kapsamında işçilere meyve ve tatlı da dağıtılıyor.

    İşçilere destek ziyaretleri de devam ediyor.

    Başbakan'dan sendika başkanına: "Avucunu yalarsın"

    TEKEL işçilerinin açlık grevine dün ara verilmişti. İşçilere hitap eden Tekgıda-İş Genel Başkanı Türkel, "Bu ayın 26'sına kadar hükümetle görüşmelerden sonuç alınmazsa ben de açlık grevine başlayacağım" dedi. Toplumun her kesiminden destek gördüklerini dile getiren Türkel, "Başbakan ve bakanlar dışında herkes bize destek veriyor" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Türkel'in, "Gerekirse hükümet deviririz" şeklindeki sözlerine tepki göstererek, "Neymiş? 'Hükümet devirirmiş'... Sen avucunu yalarsın, avucunu. Neyi deviriyorsun sen? 15 milyonluk temsilcisi olan Ak Parti hükümetini devireceksin... Senin kaç tane üyen var ya, ne ile konuşuyorsun. Önce haddini bil. Haddini bil ve bizi söylemeyi düşünmediğimiz ifadeleri kullanmaya mecbur etmesinler" dedi.



    Tekel işçilerine seslenen Başbakan Erdoğan, "Muhalefetin bu çirkin oyununa gelmeyin. Bu ülkede hiçbir zaman ülkenin aydınlık geleceğini düşünmeyen, o marjinal örgütlerin tuzağına düşmeyin. Kışkırtmaların, istismarın aleti olmayın" ifadesini kullandı.

    "Devlette verimlilik yok. Depolarda duruyorlar, aydan aya maaşı alıyorlar. Ne üretim, ne şu, ne bu. Böyle bir şey yok. Böyle mi sürecek bu kardeşim. Bu ülke, bu devlet ayda Tekel işçilerine 40 trilyon maaş ödüyor ve biz bu maaşla en az 3-4 kat işçiyi istihdam edebiliriz" diyen Başbakan, "Bu imkanı bekleyen benim vatandaşım var ama biz ne dedik? Devlet artık bu işlerden çekilecek, özel sektör bu alana girecek" diye konuştu.

    Başbakan'a yanıt

    Tekgıda-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "Tekgıda-İş'in üyesi TEKEL işçilerini kışkırtmadığı" görüşüne yer verilerek, TEKEL işçilerinin "ücretlerinin düşürülmesi, sosyal ve sendikal haklarının kaybına karşı 39 gündür haklarını aradığı" kaydedildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısındaki sözlerine ilişkin değerlendirmelere yer verilen açıklamada, "TEKEL işçisi eylemleriyle demokratik haklarını kullanmaktadır" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow