hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul ve Diyarbakır'da Nevruz gerginliği

    İstanbul ve Diyarbakırda Nevruz gerginliği
    expand

    İstanbul ve Diyarbakır'da valiliklerin bugün kutlanmasına izin vermediği Nevruz nedeniyle olaylar çıktı. Diyarbakır ve İstanbul'da polisin engellemesi ve müdahalelerine göstericiler de taş ve molotof kokteyli ile karşılık verdi. Her iki şehirde de savaş manzaralarını aratmayan görüntüler yaşandı.

    BDP'nin Nevruzu kutlamak istediği İstanbul'daki Kazlıçeşme Meydanı ve çevresine çok sayıda polis ekibi sevkedildi. Çevre yollarda çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi. Meydanın çevresi demir bariyerlerle çevrildi.

    Millet Caddesi'nde toplanan ve Zeytinburnu istikametine gitmek isteyen 300 kişilik grup polis engeliyle karşılaştı. Polis, müdahele ederek grubu dağıttı. Dağılanların bir kısmı Fetihkapı Tramvay Durağı'nın camlarına hasar verdi, polise taş attı. Polis de gruba biber gazıyla müdahele etti. Şehremini'nde ara sokaklara dağılan, bazıları da surlara doğru yönelin grup ile polis arasındaki kovalamaca sürüyor. İkinci müdühale ise Zeytinburnu tren istasyonu yakınlarında oldu. Atılan gaz bombalarından çok sayıda kişi etkilendi.

    Kazlıçeşme Meydanı'na gelmek üzere Fatih Millet Caddesi ve Vatan Caddesi'nde toplanan gruplar, yolu barikat kurarak kapatırken, gruptakilerden bazıları da polise taş attı. Millet Caddesi, Vatan Caddesi, Zeytinburnu Telsiz Mahallesi 85. Sokak'ta toplanan gruplar, emniyet güçlerinin müdahalesiyle dağıtıldı. Müdahaleler sırasında, gaz bombası kullanıldığı, panzerlerden tazyikli su sıkıldığı da görüldü.

    Çapa'da ise bir grup polis aracını ve bir dershaneyi taşladı. Sabah saatlerinde Topkapı yönünden Kazlıçeşme Meydanına yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Müdahale üzerine Topkapı surlardan Millet Caddesi giren grup polisi taşladı. Gruba TOMA'yla tazyikli su sıkan polis,çevrede göz açtırmadı. Topkapı surlarının dibinden polise taş atmayı sürdüren gruplar takibe alındı.

    Polis aracını ve dershaneyi taşladılar

    Bu sırada Aksaray yönünden gelen ve slogan atan başka bir grup, Topkapı yönüne yürüyüşe geçti. Çapa Tıp Fakültesi'nin önüne gelen göstericiler, pencelere çıkarak kendilerine tepki gösteren öğrencilerin bulunduğu Dershane'yi taşladı. Dershane'yi taşlayanlar arkadaşları tarafından durduruldu. Aynı grup bu kez yoldan geçen bir polis midibüsünü taşladı.

    Kaldırım taşlarıyla yolu kapattılar

    Kaldırım inşaatının olduğu bölgede, büyük kaldırım taşlarıyla yolu kapatan grup, çöp konteynırını da ateşe verdi. Sivil polislerler ve çevik kuvvet amirleri kapanan yolu aynı taşları yol kenarına atarak açtı.  Çevik kuvvet polisi gruba gaz bombalarıyla müdahale etti. Gazlı müdahale yüzünden caddede göz gözü görmez oldu. Yoğun duman arasında Tramwaylar çalışmaya devam etti.

    Otobüs duraklarını parçaladılar

    Atılan gazdan vatandaşlar yoğun şekilde etkilendi. Olaylar sırasında bir polis helikopteri  çevrede uçtu. Müdahalenin ardından ara sokaklara kaçan göstericiler yol boyunca bazı otobüs duraklarını parçaladı. Polisin çevredeki tedbiri devam ediyor.

    Bu arada, metrobüs, tramvay, otobüs duraklarıyla, tren istasyonları ve vapur iskelelerinde sabah saatlerinden itibaren emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözleniyor. Tramvaylar da, Topkapı istasyonunda güvenlik nedeniyle durmuyor.

    BDP Milletvekilleri polisle görüştü

    Ayrıca, Zeytinburnu sahilinde bekleyen BDP Genel Başkan Yardımcıları Gülten Kışanak ve Filiz Koçali, milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Sırrı Sakık polis yetkileri ile görüştü. Kazlıçeşme alanına girerek Nevruz kutlaması yapmak istediklerini söyleyen milletvekillerine izin verilmedi.
    Kazlıçeşme Meydanı yakınına Yedikule tarafından gelen grubun önü, cadde üzerinde barikat kuran emniyet görevlilerince kesildi. Burada BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, emniyet yetkililerine Kazlıçeşme Meydanı'na gruplarla girerek basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi. Emniyet yetkililerinin milletvekillerinin alana girebileceğini, gruplara müsade edilmeyeceğini söylemesi üzerine Kışanak, bulundukları noktada basın açıklaması yapmak istediklerini, çeşitli cadde ve sokakta toplanan arkadaşlarının da buraya gelmesine müsaade edilmesini talep ettiklerini anlattı. Emniyet yetkilileri ise diğer noktalarda toplanan grupların buraya gelmesine izin verilmeyeceğini söylediler. Yetkililer, grubun dağılmaması halinde müdahale edileceğini de ifade ettiler. Grubun, diğer grupların bu noktaya gelmesinde ısrarı üzerine emniyet kuvvetleri, panzerle tazyikli su sıkarak ve biber gazı kullanarak, Kışanak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP İstanbul milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu gruba müdahale etti. Grubun dağılışı sırasında bir kişi denize atladı. Milletvekili Sakık'ın da sahile gelerek denizden çıkmasını istediği gösterici, gözaltına alınmaması halinde çıkabileceğini söyledi.

    Durak, istasyon ve iskelelerde, şüphelenilen kişilerin üzerleri ve poşetlerinde arama yapılırken, kimlik bilgileri de kontrol ediliyor. Emniyet güçlerinin, Kazlıçeşme Meydanı ve çevresindeki önlemleri sürüyor. Güvenlik güçlerine, havadan da bir polis helikopteri destek veriyor.

    Sahil Kenedy Caddesi'nde Bakırköy yönünden gelen eylemciler, Zeytinburnu kavşağında güvenlik önlemi alan polise taşla saldırdı. Emniyet güçleri olay yerinden ayrılmak zorunda kaldı. Eminönü yönünden gelen kalabalık bir grup da otobüs duraklarının camlarını kırarak zarar verdi. Diğer grupla birleşen gruba, çevik kuvvet ekiplerince biber gazı sıkılarak müdahale edildi. Bu arada, Topkapı, Edirnekapı metrobüs ve tramvay duraklarında toplanan bazı gruplar da polise taş attı. Bu gruplar da emniyet güçlerinin müdahalesiyle dağıldı.

    Vali Mutlu: "Tahrik amacındalar"

    Edirnekapı Şehitliği'nde düzenlenen 18 Mart Şehitler Günü anma töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, BDP'yi ima ederek "Nevruzu gününde değil de farklı günlerde kutlayacağız" açıklamalarının, Nevruz arzusundan kaynaklanmadığını, bunun tahrik amacıyla kullanıldığını ileri sürdü. Vali Mutlu, "Nevruz bir bayramdır, hepimizin bahar bayramıdır. Bu coşkuyu farklılaştıran, insanlarımız arasında kine, nefrete, bölünmeye, farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsatı vermeyiz" dedi.

    Diyarbakır'da da gün gergin başladı

    Diyarbakır'da Nevruz alanına gitmek isteyen yaklaşık bin 500 kişi BDP il binası önünde toplandı. Kalabalığa katılmak isteyen bazı gruplar polis müdahalesiyle dağıtıldı. BDP yöneticileri ile güvenlik güçleri arasındaki görüşmeler sürüyor.
     
    Diyarbakır' da gün gergin başladı. Kentin çeşitli mahallelerinden nevruz alanına gitmek isteyenlere güvenlik güçleri anında müdahale edince yer yer olay çıktı.BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün "Halk Nevruz'u kutlayacak, güvenlik güçleri karakollardan çıkmasın" açıklaması yaparak halkı bu sabah nevruz alanında toplanmaya çağırması üzerine polis geniş güvenlik önlemi aldı. Sabah erken saatlerden itibaren nevruz alanına gitmek için çeşitli semtlerde toplanan gruplara, geceden itibaren geniş önlem alan güvenlik güçleri izin vermedi. Güvenlik güçlerinin dağılmaları yönündeki uyarılarına rağmen nevruz alanına gitmekte ısrar eden guruplar buna uymayınca yer yer arbede çıktı. Çevik kuvvet ekipleri kentin tüm stratejik noktalarını tutarken, polis helikopterleri de sürekli havadan denetim yaptı.Kentin çeşitli semtlerinde toplanan gruplarla polis arasında gerginlik sürerken BDP milletvekilleri ve belediye başkanları parti binasına geldi. BDP Diyarbakır il binası önünde toplanan yaklaşık 1500 kişi, kente yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki nevruz alanına gideceklerini söyleyerek beklemeye başladı.Polis, kentte ve nevruz alanında sıkı önlemlerini sürdürürken, BDP yöneticileri ile güvenlik güçleri arasında nevruz kutlamasına izin verilmesi için görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

    Diyarbakır'da kentin çeşitli noktalarında toplanan gruplar, Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz alanına yürüyüşe geçti. Aralarında BDP milletvekillerinin de bulunduğu gruplar, Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz alanına girdi.

    Bağlar Kuruçeşme'de Nevruz kutlamak isteyenlere polis müdahale edince, göstericilerin bulunduğu kalabalıktan da polise molotofkokteyl ve taşlar atıldı ve bir polis memurunun kolu kırıldı. Şanlıurfa yolunda başına taş isabet eden yaşlı bir vatandaş da yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

    Otobüsle BDP İl Başkanlığı binasından alana gitmek isteyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri Altan Tan, Leyla Zana, Hasip Kaplan, Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata, Kuruçeşme'de polisler tarafından durduruldu. Burada polisle görüşme yapan milletvekillerinden Altan Tan ile emniyet yetkilileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

    Araçlar yakıldı

    Daha sonra milletvekillerinin de içinde bulunduğu grup, polis barikatını aşarak alana girerken başka gruplar da ara yollardan alana girdi. Nevruz alanında önceden kurulan 9'u seyyar baz istasyonu olmak üzere 10 araç, alandakilerce yakıldı. İtfaiye ve polisin müdahalesine rağmen araçlar tamamen yandı. Alana giren gruplara helikopter ve tomalardan biber gazı ve suyla müdahale edildi.

    Öte yandan Şanlıurfa yolu Yenihal Kavşağı'ndaki bir alışveriş merkezine yapılan saldırıda, işyerinde maddi hasar meydana geldi. İzinsiz gösteride çevreye zarar veren ve polise taşlı sopalı saldırıda bulunan çok sayıda kişi gözaltına alındı. Nevruz alanındaki kalabalığa yönelik BDP otobüsünden müzik yayını yapılıyor.


    Emniyet geniş güvenlik önlemleri aldı

    Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda BDP'lilerin kutlayacaklarını ilan ettikleri nevruz öncesi cadde ve sokaklarda polis hazırlık yaptı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı ve çevresine çok sayıda polis ekibi sevkedildi. Meydana ulaşan yollarda çok sayıda çevik kuvvet ekibi hazır bekletildi. Meydanın çevresi ise demir bariyerlerle çevrildi.

    İstanbul Emniyetinde kriz merkezi oluşturuldu

    İstanbul'da izinsiz yapılabilecek Nevruz kutlamaları çerçevesinde Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında kriz merkezi kuruldu. İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde Vali Yardımcısı Bakoğlu başkanlığında oluşturulan Kriz Merkezi'nde, emniyet ve jandarma yetkilileriyle diğer ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri yer alıyor.

    Kriz Merkezi'nde, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı ve diğer hassas noktalardan kameralar aracılığıyla elde edilen görüntüler incelenebilecek, duruma göre alınacak önlemlerin koordinasyonu sağlanacak.

    Trafiğe kapatılan yollar

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bugün Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda yapılacak Nevruz kutlamaları nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatılacağını açıkladı.

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, sabah saat 07.30'dan kutlamaların bitiş saatine kadar trafiğe kapatılacak cadde ve sokaklar şöyle:

    Onuncu Yıl Caddesi (Sahil kuzey-güney girişler ve Belgratkapı arası), Zeytinburnu Varyanttan Zeytinburnu'na giriş, Zeytinburnu Önleyici Hizmetler Ekip Amirliği önünden geçen Abay Caddesi ve Zakirbaşı Sokak, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ile Balıklı Rum Hastanesi önü, Anıt Mezar'dan gelen Hal Yolu çıkışlar, Kazlıçeşme Pazar önü (Muammer Aksoy Caddesi).

    İhtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacak yollar ise Mevlanakapı Kavşağı sahil istikameti, Yenikapı istikameti, Galeria ilerisi Zeytinburnu Köprüsü ve Samatya ışıklar, Ataköy istikameti ve gerek duyulması halinde Zeytinburnu Kazlıçeşme mevkisi ve çevresindeki yollar.

    Alternatif yollar

    Emniyet Müdürlüğü alternatif olarak sürücüler için şu yolları açıkladı:

    Emine Erkul Caddesi ve bu caddeden E-5'e katılım, Yenikapı Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndan Atatürk Bulvarı, Vatan ve Millet caddelerine katılım veTopkapı'dan E-5 güney-kuzey katılım.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow