hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD’den Çin yönetimine suçlama

    ABD’den Çin’e yeni bir suçlama geldi. Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'in ABD seçimlerini etkilemeye çalıştığına dair kanıtlar gördüklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki gerilimlere yenisi eklendi. Washington, Pekin’in kasım ayında yapılacak Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını öne sürdü.

    Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’e yaptığı üç günlük ziyaretin sonunda CNN International'a değerlendirmelerde bulundu.

    Blinken, Başkan Joe Biden'ın Kasım 2023'te San Francisco’daki zirvede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e ilettiği ‘Seçimlerimize müdahale etmeyin’ mesajını tekrarladı.

    Amerikan Dışişleri Bakanı Blinken, “Genel anlamda etkileme ve muhtemelen müdahale etme girişimlerine dair kanıtlar gördük. Size şunu söyleyebilirim; Başkan Biden, Başkan Şi ile bu konuda çok net konuştu ve ben de bunu bugün görüşmelerimde tekrarladım” sözlerini kullandı.

    ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Pekin’in seçimlere müdahale çabasıyla ilgili ellerinde veri olduğunu iddia ederek, "Genel olarak konuşursak, seçimleri etkileme ve tartışmalı bir şekilde müdahale etme girişimlerinin kanıtlarını gördük ve bunun mümkün olduğunca çabuk sona erdiğinden emin olmak istiyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deliller ilgili detay veremeyeceğini söyleyen Blinken, Çin yönetimine mesajlarını çok açık şekilde ilettiklerini dile getirdi.

    Bakan Blinken, "Çin’in seçimlerimize herhangi bir müdahalesi, çok dikkatle incelediğimiz bir şeydir ve bizim açımızdan kesinlikle kabul edilemez. Bakın, bu çok dikkatle takip ettiğimiz bir şey. Bu spesifik raporlar hakkında konuşamam. Genel olarak Çin’e bunu yapmama konusunda çok net davrandığımızı söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

    Pekin, diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme ilkesiyle ABD seçimlerine müdahale etmediğini defalarca söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow