hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gözler Refah’ta: ABD soykırıma destek verecek mi?

    KAYNAKCnnturk.com

    İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah’a yönelik operasyon planını duyurmasıyla birlikte bölgenin doğusundaki sivillerin tahliyesini istedi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken cuma günü yaptığı açıklamada, "Sivilleri koruyan bir plan olmadığı sürece Refah’a büyük bir askeri operasyonu destekleyemeyiz çünkü bunun vereceği zarar kabul edilebilirin ötesindedir" demişti. Peki Filistinlilerin son 'güvenli' alanı olan Refah’a yönelik İsrail’in operasyon planına ABD’nin bakış açısı nasıl? CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy aktardı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah kentine kara operasyonu için haftalardır hazırlık yapan İsrail ordusu, bölgeden zorunlu tahliyeler için harekete geçti.

    İsrail’in Refah’ı işgal etmesiyle ilgili endişeler artarken, gözler bugün gerçekleşmesi beklenen Biden-Netanyahu görüşmesine çevrildi.

    Peki Washington, İsrail’in Refah’a operasyon planına karşı nasıl bir tutum sergiliyor? ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın açıklamaları ne anlama geliyor? CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy, konuya yönelik gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

    “Amerika Birleşik Devletleri’nden biz bu aynı açıklamayı kelimesi kelimesine 3 aydır dinliyoruz. Sivilleri korumayan bir planı desteklemeyeceğiz, büyük bir askeri operasyonun arkasında durmayacağız çünkü orada bir buçuk milyon sivil bulunuyor ve bu da insani bir felakete sebep olur diyor Biden yönetimi.

    Ancak bizim sahada gördüğümüz İsrail tarafından, burada bir operasyonun başlamak üzere olduğu hata başlamış bile olabileceği çünkü özellikle Refah’ın doğusundaki insanlara orayı terk edin demek, bir anlamda operasyonun eli kulağında olduğuna işaret eden bir gösterge oluyor. Geçtiğimiz hafta bazı haberler düşmüştü Amerikan medyasına. Özellikle Politico ve AP’nin öğrendiği bilgilere göre Biden yönetimine İsrail hükümeti tarafından bilgiler verildi ve dendi ki; bizim planımız bu, bizim sivilleri oradan tahliye edeceğiz ve Refah’ın bölgelerini, bölge bölge boşaltarak orada operasyonlarımızı başlatacağız diye.  Tabii Biden yönetimi bu konuda bir plana sahip olup olmadığını söylemiyor, biz hala sivilleri koruyacak bir plan görmedik diyor. Blinken’ın söylediği de bu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir yandan ABD’nin de dahil olduğu ateşkes anlaşması müzakerelerini de gördük. Mısır’ın başkenti Kahire’de bu görüşmeler gerçekleşmişti. Ancak onlardan da pek bir şey çıkacak gibi durmuyor bu noktada. Çünkü Hamas İsrail’den savaşı bitirmesi için bir taahhüt beklerken, İsrail kesinlikle böyle bir taahhütü vermeyeceğini söylüyor."

    Bugün ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, telefon görüşmesinde Refah’ı konuşması bekleniyor. Ancak söz konusu görüşmeye ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow