hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak ziyaretinin şifreleri neler? CNN TÜRK Haber Müdürü "Çok önemli" diyerek anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    CNN TÜRK HABER Müdürü İdris Arıkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretinden yansıyanları canlı yayında değerlendirdi. Erdoğan'ın en üst düzeyde karşılandığına vurgu yapan Arıkan, Kubad Talabani'nin orada yer almasının önemine dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte İdris Arıkan'ın açıklamaları:

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en üst düzeyde karşılandığını görüyoruz. Kuzey Irak bölgesi denildiğimizde akla gelen iki önemli aile var. Birisi Talabani, diğeri Barzani ailesi. Burada Erdoğan'ın karşılamasında hem Neçirvan Barzani var, hem Mesut Barzani var. Üstüne üstlük bir isim daha var; Kubat Talabani. Neden önemli Kubat Talabani? Türkiye'nin bölgede PKK ile mücadelesindeki en büyük engellerden bir tanesi KYP görünüyor. KYP lideri Bafel Talabani'nin kardeşi bu isim. Bafel Talabani, bugün Türkiye'ye karşı bölgede en büyük sıkıntıyı çıkartan isim olarak biliniyor. Onun kardeşi Kubat Talabani. Burada bir bölünmüşlük görüyoruz. KYP lideri Bafel Talabani'nin kardeşi KDP'nin karşılama töreninde, aynı zamanda Türkiye'nin o bölgedeki talepleri karşısında KDP ile birlikte hareket ediyormuş gibi bir görüntü var. O yüzden bu karşılamanın kodları önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak ziyaretinin şifreleri neler CNN TÜRK Haber Müdürü Çok önemli diyerek anlattı

    2003'teki Irak işgalinden sonra bölgede iki büyük güç ortaya çıkmıştı; KDP ile KYP. Onlar özellikle Kerkük referandumuna kadar birlikte çalışmış görünüyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan oradaki sembolik lider, aslında en önemli isim olarak bilinen Mesut Barzani'yle de görüştü ve şu ifadeyi kullandı; "Artık PKK'dan kurtulmalıyız." Burada son kertede Türkiye'nin KDP ile bir adım attığını, KYB'nin bir bölümünün de desteğini alabileceğini görüyoruz. Buraya en büyük tepki terör elebaşlarından geliyor. Ne diyor terör elebaşı Salih Müslim? Diyor ki, "Türkiye Erbil'i kontrol altına aldı." Yani bu görüntü aslında PKK'nın da rahatsızlık duyduğu bir görüntü olarak karşımıza çıkıyor. Bugün Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bu aşamada bu şekilde kabul edilmesi, bu şekilde organizasyonun içerisinde gösterilmesi, böyle karşılanması aslında PKK'ya da çok önemli bir mesaj.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow