hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Megazi Nedir? Megazi TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

    Megazi Nedir Megazi TDK Sözlük Anlamı Ne Demek
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Eski zamanlarda din ve devlet uğruna yapılan savaşlar megazi olarak bilinirdi. Aynı zamanda İslam dininde yaygın olarak kullanılan bir kelime ve ilim şeklinde ön plana çıkar. Bu doğrultuda peygamber efendinin kazanmış olduğu savaşları konu edinen bir ilim şeklinde değerlendirilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda vatan uğruna yapılan savaşlar olarak sözlü şekilde değerlendirilen bir anlam üzerinden ön plana çıkar. Bu doğrultuda hem sözlük anlamı hem de İslami açıdan yapısıyla birlikte değerlendirilen bir kelime olduğunu ifade etmek mümkün.

     Megazi Nedir?

     Değişik anlamları üzerinden ele alınması suretiyle megazi kelimesi öne çıkmaktadır. Öncelik olarak eski dönemlerde din ve devlet uğruna yapılan savaşlar biçiminde ifade edildiğini söylemek mümkün. Bunun dışında ayrıca İslam dini ile alakalı tarihi açıdan da ön plana çıkar. Çünkü peygamber efendinin katılmış olduğu savaşları ele alan ve bunları konu edinen ilim şeklinde ifade edilir.

     Bu dönemde yapılan savaşlar ile beraber araştırma durumudur. Kelime kapsamında ele alındığı zaman ise Türkçe karşılığı olarak gazi sözcüğünün öne çıktığını söylemek gerekir. Bu şekilde görüldüğü gibi hem kelime anlamı hem de tarihi açıdan önemi ile birlikte İslami noktada da değerlendirilmektedir.

     Megazi TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman megazi kelimesi Gazi sözcüğü ile eş anlamlı olarak ifade edilir. Taşımış olduğu bu anlam doğrultusunda tarihi açıdan farklı savaşlar için öne çıkar. O yüzden din ve devlet uğruna gerçekleştirilen farklı savaşları ve mücadeleleri genel anlamda ifade etmektedir. Diğer yandan İslami açıdan da yine bu anlamı doğrultusunda ön plana çıkar.

     Ancak söz konusu İslami noktada olduğu zaman daha özel olarak ele alınır. Çünkü peygamber efendinin girmiş olduğu savaşlar doğrultusunda bunları kolu alan bir ilim şeklinde bilinmektedir. Bu yönüyle hem Müslümanlık açısından hem de kelime kapsamında önemli bir yer taşır.

     İslamiyet’te Megazi Kelimesi

     Günlük yaşamda kullanılan sözlük anlamının dışında, tarihi açıdan da megazi kelimesi öne çıkar. Ancak özellikle de İslami noktada çok fazla kullanılan bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkün. Bu bağlamda Hz. Peygamberin hayatını ve şahsiyetini, siyasi ve askeri mücadelelerini konu alan bir ilim dalı şeklinde değerlendirilmektedir. Aynı zamanda yine tebliğ faaliyetlerini ele almak suretiyle bunları konu edinen bir yapı oluşturur. Bu sebepten dolayı İslamiyet yönü ile öne çıkan ve daha fazla kullanılan bir anlam teşkil eder.

     Mecazi Kelimesinin Genel Anlamı

     Özellikle megazi kelimesi Arapçadan Türkçeye yerleşmiş bir sözcük olarak genel anlamı ile öne çıkar. Bu doğrultuda Türkçe üzerinden Gazi kelimesi ile karşılık bulunmaktadır. Zaten okunduğu zaman da Gazi sözcüğü ile benzerlik göstermektedir. Genelde din ve devlet üzerine yapılan savaşlar ve mücadeleler şeklinde değerlendirilir. Bu mücadeleyi gerçekleştiren kişi ve kişiler adına ve gazi kelimesi kullanılmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow