hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Palanga Nedir, Ne İşe Yarar? Palanga Nasıl Kullanılır?

    Palanga Nedir, Ne İşe Yarar Palanga Nasıl Kullanılır
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Az kuvvet üzerinden yüksek ağırlıkları kaldırabilme kapasitesine sahip mekanizmalar palanga olarak ifade edilir. Aynı zamanda bunların bir makara sistemi olduğunu söylemek mümkündür. Sabit bir makaraya birden fazla başka makaranın eklenmesi ile birlikte hazırlanan bir sistemdir. Böylece ağırlıkları dağıtmak suretiyle yüksek ağırlıkları çok daha kolay şekilde hareket ettirme ve taşıma imkanı verir. Günümüzde inşaat sektörü ile birlikte birçok farklı alanda yaygın olarak değerlendirilen bir sistemdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Palanga Nedir?

     Palanga kısaca bir makara sistemi olarak ön plana çıkar. Bu kapsamda yüksek ağırlıkları sabit bir palanga sistemi ile birlikte daha kolay şekilde taşıma şeklinde kullanılır. Aynı zamanda sabit makara başta olmak üzere yanında farklı ve hareketli makaralar kullanılır. Böylece bu makaralar eşliğinde yüksek ağırlıklar sanki çok daha hafif ağırlıklarmış gibi kolayca hareket ettirilebilir.

     Bu sebepten dolayı birçok farklı alanda kullanım noktasında önemli bir yer taşıdığını ifade etmek gerekir. Bununla beraber sistemi içerisinde sabit makara olarak birden fazla seçenek de kullanılabilir. Bu durum değerlendirilen ağırlıklar ve kullanım alanına bağlı olarak farklılık yaratır.

     Palanga Ne İşe Yarar?

     Az kuvvetli ağır yükleri kaldırmak için kullanılan sis makara sistemi palanga şeklinde ifade edilmektedir. Bu sistem birçok değişik ağırlığın yükünü farklı şekilde dağıtır. Bunu dağıtmak için ise birden fazla hareketli makara sabit makaraya yerleştirilir. Böylece ağır yükler çok daha hafifmiş gibi rahatlıkla hareket ettirilerek farklı yerlere taşınır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Öne çıkan bu yapısı ile birlikte birçok farklı alanda önemli yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Sabit makaraya aynı gövdeye bağlı bir ya da birden fazla hareketli makaranın yerleştirilmesi üzerinden ele alınan bir sistemdir. Bu sistem aynı zamanda dikey ve yatay olarak birçok farklı yapı doğrultusunda kullanılabilir.

     Palanga Nasıl Kullanılır?

     Palanga sistemi sabit bir makaraya dayalı olarak kullanılır. Bu kapsamda diğer hareketli makaralar ile beraber güçlü bir halat ve benzeri ipler ile bir araya getirilir. Genelde tavan bir bölmeye yerleştirilmiş ip üzerinden havada asılı olan makaralar yan yana bulunmaktadır. Tabii burada sabit makara yine tavan bölgesinde bütünleşik halde durur.

     Halat ve benzeri ipler bu makaraların arasından geçirilir. Böylece herhangi bir yükün ağırlığı eşit oranda dağılmış olur. Böylece halatı çeken diğer uçtaki kişi ya da kişiler, çok rahat bir şekilde ağırlığı hareket ettirme imkanı elde etmektedir. Bu kapsamda sabit makara bir ya da birden fazla olurken, hareketli makaralar da bir veya birden fazla öne çıkabilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Palanga Nerede Kullanılır?

     Özellikle inşaat sektörü başta olmak üzere aynı zamanda kömür ocaklarında palanga önemli yer taşımaktadır. Diğer yandan yine teknelerde yük bindirmek ve indirmek amaçlı değerlendirildiğini söylemek mümkündür. Bunun gibi ağır yüklerin hareket ettirilmesi noktasında pek çok farklı alanda yine değerlendirildiğini söylemek gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow