hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vestfalya Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Vestfalya Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Vestfalya Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Vestfalya Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Vestfalya antlaşması 24 Ekim 1648 ile 15 Mayıs 1648 senesinde imzalanmış bir anlaşmadır. Hollanda, İsveç, İspanya, Fransa, Roma ve Almanya tarafından imzalanmış olan bir anlaşma olarak tarihe geçmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Vestfalya Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

     Vestfalya anlaşması en merak edilen ve araştırılan antlaşmalar arasında yer alır. Tek bir anlaşma değildir ve Münster antlaşması ile Osnabrück antlaşmasını da kapsar. Otuz yıl savaşları ve seksen yıl savaşlarının sona erdiği bir dönemde Ekim ve Mayıs aylarının 1648 senesinde imzalanmıştır.

     Vestfalya antlaşması vestfalya barışı olarak da görülen bir anlaşmadır. Kutsal Roma Cermen imparatorluğu, Fransa, Alman prensleri, İsveç, İspanya ve Hollanda cumhuriyeti temsilcileri arasında imzalanmıştır.

     Fransa ve İspanya arasında 1659 senesinde imzalanmış olan Pyrenees antlaşması ve bu anlaşmanın içinde yer alır. Vestfalya antlaşması Westphalia anlaşması olarak da bilinir ve tarihçiler tarafından modern çağın başlangıcı kabul edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Vestfalya Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

     Uluslararası öneme sahip olan Vestfalya antlaşması tarihteki yerini almıştır. Vestfalya antlaşmasının maddelerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

     Bremen tamamıyla bağımsız bir şehir olarak ilan edilecektir. 

     Ticari sınırlar yeniden yapılacak olan anlaşma ile belirlenecektir ve ticari ağlar da genişleyecektir.

     Antlaşmada yer alan tüm devletler Augsburg barışını yeniden tanımak zorunda olacaklardır.

     Bölgede bulunan tüm prensler kendi bölgeleri için en doğru dini hükümlerle ilgili karar vereceklerdir.

     Hristiyanlık inancına sahip olan kişiler kendilerine uygun görmedikleri mezhepler dışında kilisenin güvencesi altında olacak şekilde kamusal yerlerde özel ibadetlerini yapacaklardır.

     Alman prensleri Kutsal Roma Cermen imparatorluğuna aykırı olmaması kaydı ile başka ülkelerle barış anlaşması ya da diğer anlaşmaları yapabileceklerdir.

     Vestfalya Antlaşması Önemi

     Vestfalya ya da Westphalia olarak da bilinen bu anlaşma otuz yıl ve seksen yıl savaşlarını bitiren bir anlaşma olmuştur. Avrupa'daki güç dengesini belirleyen bir anlaşma olduğu için tarihteki önemi de büyüktür. Bu anlaşma uluslararası bir anlaşmadır ve birçok ülke ile beraber ülkelerin ilişkilerini de etkilemiştir.

     Avrupa kongresi olarak da kabul edilen Vestfalya anlaşması 1648 senesinde imzalanmıştır. Barış müzakereleri toplam 3 sene sürmüştür ve 3 senenin sonunda Münster şehrinde imzalanmıştır. Vestfalya anlaşmasının ilki Mayıs, ikincisi Ekim ayında imzalanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Devamlılığı olan savaşları bitirmiş ve devletler arasında barış müzakerelerinin başlamasını sağlamıştır. Vestfalya anlaşması güç dengelerini belirleyen bir anlaşma olmuştur.

     Vestfalya Antlaşması Sonucu

     Vestfalya antlaşmasının imzalanması ile beraber otuz yıl savaşları ile seksen yıl savaşları bitmiştir. Vestfalya antlaşması ile birlikte tüm dini sorunlar da çözülmüştür. Bununla beraber Avrupa'da ortaya çıkmış olan imtiyazlar ile dini karışıklıklar da son bulmuştur.

     Ticaret ağları da yeniden bu antlaşma ile beraber kurulma fırsatı bulmuştur. Modern çağın başlangıcı olarak kabul gören Vestfalya antlaşması büyük bir anlam ifade eder. Uluslararası etkileri olduğundan uluslararası bir anlaşma olarak da kabul edilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow