hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ziştovi Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Ziştovi Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Ziştovi Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Ziştovi Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ziştovi antlaşması 4 Ağustos 1791 senesinde Osmanlı devleti ile Rusya arasında gerçekleştirilen bir antlaşmadır. Antlaşma Bulgaristan'ın Ziştovi şehrinde imzalandığı için adını bu şehirden almıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ziştovi Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

     Ziştovi antlaşması 4 Ağustos 1791 yılında gerçekleşen bir anlaşmadır. Rusya ile Osmanlı devleti arasında imzalanan bu anlaşma barış anlaşması olarak da kabul edilebilir. Her iki devletin de karlı olduğu maddeleri içerdiğinden barış anlaşması denebilir. Ziştovi antlaşması Bulgaristan ülkesinin Ziştovi şehrinde imzalanmıştır ve adını da imzalandığı bu şehirden alır.

     Ziştovi antlaşmasının metni hem Fransızca hem de Osmanlı Türkçesi olmak üzere iki tanedir. Çok fazla yıpranmış olan Avusturya krallığının barış isteği doğrultusunda hazırlanmış olan bir anlaşma olarak da kabul edilir. Osmanlı devleti 18. yüzyılda birçok cephede savaşmıştır. Hem Avusturya hem de Osmanlı açısından oldukça önemli bir anlaşma olmuştur. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ziştovi Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

     Ziştovi antlaşması maddeleri açısından barış antlaşması özelliği taşır. Fakat Osmanlı devletinin içinde çok fazla etnik grup olduğundan bazı maddeler tehlike sonuçlara neden olmuştur. Ziştovi antlaşmasının maddeleri şu şekildedir:

    Belgrad dahil olmak üzere Avusturya ülkesi işgal ettiği tüm yerleri boşaltacak ve sonrasında Osmanlı devletine bırakacaktır.

    Orsova ve Unni nehri içinde olacak şekilde çevredeki bazı bölgeler Avusturya'nın olacaktır.

    Avusturya arşidüklüğü ve Osmanlı devleti sınır olarak Dinyester ırmağını baz alacaktır.

    Her iki devlet de herhangi bir durum olması halinde ticari faaliyetlerini gerçekleştiren tüccarlar zarar vermeyecektir.

    Avusturya devleti Osmanlı devleti savaşa devam ettiği sürece Rusya devleti ile hiçbir şekilde yardımlaşmayacaktır.

    Daha önce yapılmış olan anlaşmalar da geçerliliğini koruyacak ve ticari tüm imtiyazlar devam edecektir.

    Rusya devleti ile anlaşma gerçekleştirilene kadar ya da barış olana kadar Hotin kalesi Avusturya'da kalacak, sonra ise Osmanlı devletine bırakılacaktır. 

     Ziştovi Antlaşmasının Önemi

     Ziştovi antlaşmasıyla beraber Osmanlı devleti birden farklı cepheden sürdürdüğü savaşta biraz da olsa nefes alma imkanı bulmuştur. Özellikle de savaşın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için tüm hamleler Ziştovi antlaşması ile atılmış olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Osmanlı devletinin duraklama ile çökme devrinde en mantıklı barış antlaşmalarından biri olma özelliğine de sahiptir. Ziştovi antlaşmasındaki en önemli maddelerden biri de imtiyazların kaldırılmayacağına dair olan maddedir. En zararlı madde olarak da aynı maddeyi saymak mümkündür.

     Ziştovi Antlaşmasının Sonuçları

     Ziştovi antlaşmasının sonucu olarak Rusya ve Osmanlı devletinin mücadelesinde Osmanlı devletinin daha başarılı olduğu söylenebilir. Fakat Rusya devleti ile yapılmış olan anlaşma sonucunda kayıplara uğradığı söylenebilir.

     Aynı zamanda Ziştovi antlaşmasında bulunan imtiyazların devam etmesi durumunda da Osmanlı büyük hasarlara uğramıştır. Osmanlı devleti batı bölgesinde almış olduğu bu başarılar ile hem kuzeyde hem de doğu cephesinde başarılı anlaşmalar imzalamıştır. Ziştovi antlaşması Osmanlı devletinin diğer cephelerde de başarılı olmasına imkan sağlamıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow