hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsada temettü yüz güldürüyor

    Borsada temettü yüz güldürüyor
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Borsa İstanbul’da temettü verimi en yüksek şirketler yatırımcılarını sevindiriyor. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar, sahip oldukları hisselerin temettü verimliliği ile dikkate değer kârlar elde ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsada bir şirkete yatırılan her 1 TL için ne kadar kâr payı elde edileceğini gösteren temettü, yatırımcının yüzünü güldürüyor.

    InvestingPro platformunda temettü verimi temelinde güçlü kârlılığa sahip şirketler; DOAS, NTGAZ, MTRYO, INFO, ATLAS, FROTO, TUPRS, YATAS ve EGPRO olmak üzere 9 hisse sıralanıyor.

    Buna göre temettü verimliliği yüzde 3 ila yüzde 10 arasında olan, sermaye yatırım getirisi yüzde 10’dan büyük ve fiyat/kazanç oranı artıda olma kriterlerine göre öne çıkan hisseler bunlardır.

    Borsa İstanbul internet sitesinde yer alan bilgiye göre, BIST Temettü Endeksi ve BIST Temettü 25 Endeksi olmak üzere iki temettü endeksi hesaplanmaktadır.

    BIST Temettü Endeksi; Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem gören ve değerleme günü itibariyle son 3 yılda nakit temettü dağıtan şirketlerin paylarından oluşur.

    BIST Temettü 25 Endeksi BIST Temettü Endeksinde yer alan ve değerleme günü itibariyle temettü verimlerine göre büyükten küçüğe yapılan sıralamada ilk 2/3’lük dilimde yer alan ve ortalama fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en büyük 25 paydan oluşur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BIST Temettü ve BIST Temettü 25 Endeksleri, 01.07.2011 tarihinde hesaplanmaya başlamıştır.

    BIST Temettü 25 Endeksine dahil olacak payların seçiminde temettü verimi aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır.

    (Temettü Verimi)i = (Ödenen Temettü)i - (Sermaye Artırım Tutarı)i

                                                       (Piyasa Değeri)i

    POPÜLER TEMETTÜ HİSSELERİ

    BIST 100 endeksinde temettü veren hisselerin listesi zamanla değişebilir, ancak genel olarak Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden bazıları temettü öder. Bu şirketler arasında, geçmişte temettü ödemiş veya temettü politikalarıyla tanınmış olan bazıları şunlardır:

    Koç Holding A.Ş. (KCHOL)
    Türk Hava Yolları (THYAO)
    Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
    İş Bankası (ISCTR)
    Garanti BBVA (GARAN)
    Tüpraş (TUPRS)
    ASELSAN (ASELS)
    Sabancı Holding (SAHOL)
    Turkcell İletişim Hizmetleri (TCELL)

    Ancak, temettü ödemeleri şirketlerin performansına, karlılığına ve yönetim politikalarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, temettü veren hisseleri belirlemek için güncel bilgileri ve hisse senedi performansını dikkate almak önemlidir.

    BIST 100 endeksindeki her hisse senedinin temettü ödemesi olmayabilir ve temettü politikaları şirketler arasında farklılık gösterebilir. Bu nedenle, bir hissenin temettü ödemesi olup olmadığını belirlemek için o şirketin mali durumu ve yönetim politikalarıyla ilgili güncel bilgilere ihtiyaç vardır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow