hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya Cumhurbaşkanı görüşmesinde kritik başlık: Eurofıghter'a onay verecek mi?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Almanya Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. O görüşmenin kritik önemdeki başlıklarından biri de Türkiye'nin talep ettiği Eurofıghter uçakları oldu. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova detayları aktardı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova şu ifadelerle aktardı; 

    Almanya Cumhurbaşkanı ile ele alınacak iki ülke ilişkilerini ilgilendiren kapsamlı konular var; göç politikası, ticaret ortaklığı, İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırımı ki Almanya halen diplomatik, ekonomik, askeri desteğini sürdürüyor. Almanya'da Gazze'ye destek gösterilerinde polis şiddeti uygulanıyor, Ankara’nın bu konulardaki hassasiyeti iletmesi bekleniyor.

    PKK'ya ve yandaşlarına dönük uygulanan politikalar. En son Hannover'deki Türk Konsolosluğu'na saldırmışlardı. Almanya'daki ırkçı ve İslam düşmanı saldırılar, bölgesel gelişmeler ki Rusya-Ukrayna savaşı kritik konulardan biri.
    Ama Almanya Cumhurbaşkanı ile ele alınacak önemli başlıklardan biri de Türkiye'nin talep ettiği Eurofighter savaş uçakları olacak. 40 adet uçağın alınması yönünde bir süredir Türkiye harekete geçti. Bu uçakların alımı için Konsorsiyum ülkelerinin onayı gerekiyor; İngiltere-İspanya ve Almanya. İngiltere ile İspanya evet diyor Almanya'nın ikna edilmesi gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benzer bir süreç Suudi Arabistan ile de yaşandı. İngiltere'ye verdiği 48 adetlik Eurofighter Typhoon savaş uçağı siparişi, Almanya'nın ambargosuna takılmıştı. Hem Eurofighter Konsorsiyumu üyesi ülkelerden hem de kendi savunma ve havacılık sektöründen tepki alan Alman hükümeti, ambargo kararında geri adım atmıştı.

    Bir süredir Türkiye'nin talebine ilişkin de temaslar var. Bir NATO ülkesi olarak Türkiye'ye dönük kısıtlamaların kaldırılması üzerinden diplomatik süreçler yürütülürken, konjonktürel gelişmeler ile birlikte, Almanya'nın artık yaklaşımının olumluya dönmeye başladığı konuşuluyor. Ankara'da kaynaklar Eurofighter alımı için "Büyük ihtimalle olacak" diyor.

    Ancak bu bir süreç diye de ekliyorlar. Bürokrasi nedeni ile de bugün Almanya yönetimi onay verse bile zaman alacağı kolay olmayacağı vurgulanıyor. Ama güvenlik kaynakları Almanya onaylarsa her halükarda F-16'lardan önce Eurofighter'lar gelebilir mesajını veriyor yani onay çıkarsa 2028'den önce Eurofighter'lar envantere girebilir.

    HAVA KUVVETLERİNDE ADAPTASYON SÜRECİ OLACAK MI?

    Kaynaklar çok kolay adapte olunabileceğini, uçaklar geldikten sonra 2 yıl içinde kullanıma sokulabileceğini vurguluyor. Zaten F-16'larla ilgili teklif mektubunun değerlendirmesinde de bu durum göz önünde bulunduruluyor. Listedeki ihtiyaçlar ona göre eleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    F-16 SÜRECİ HANGİ AŞAMADA?

    Şubat sonu Mart başı ABD'den kabul ve teklif mektupları gelmişti Mart ayında sürece ilişkin görüşmeler yürütüldü Nisan ayı boyunca da ilgili taraflar teklif üzerinde çalıştı. TUSAŞ, ASFAT A.Ş ile Lockheed Martin F-16 firma yetkililerinin de dahil olduğu bu görüşmeler Mayıs ayında da devam edecek ve listeye son hali verilecek. Haziran ayında anlaşmaya imza atılması planlanıyordu. F-16'ların nerede üretileceği ile sunulan listeye son halinin verilmesi üzerinde duruluyor. Liste 2021 yılında verilmişti, ihtiyaçlar değişti. Kaan'ın envantere girme süreci, Eurofighter alımı gibi etkenlerle birlikte değerlendirilerek. İhtiyaçlar şekillendiriliyor liste elemine ediliyor. Henüz bir maliyet ortaya çıkmadı çünkü çalışma sürüyor. Listenin son hali netleşince nihai rakam ortaya çıkacak ve ilk taksit ödendikten sonra süreç başlayacak. Satın alınacak F-16'ların en kısa sürede Türkiye'ye teslimi için ise ABD tarafına üretimin Türkiye'de yapılması telkin ediliyor. ABD'de üretilirse 5 yıldan önce envantere girmesi zor. Firmanın da elindeki siparişler nedeni ile kapasitesini aştığı bu bakımdan üretimin Türkiye'de olmasına sıcak bakıldığı bilgisini edindim. Eğer bu karar alınırsa TUSAŞ F-16'ların üretileceği yer olacak. 70 modernizasyon kiti de alınacak. Modernizasyonun Türkiye'de yapılması kesinlik kazandı. Modernizasyon Eskişehir'deki 1. Hava Ana Bakım Fabrikası'nda yapılacak. Modernizasyon kitleri paket halinde gelecek. İçlerinde birçok aksam var. Bunların da ABD'de üretildiği belirtiliyor. O noktada kitlerin Türkiye'ye gelişi de en erken 2026 yılını bulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin kullandığı F-16'lar, Blok 30, Blok 40 ve Blok 50... En modern F-16'lar, yaklaşık 15 yaşında olan F-16 blok 50'ler. ABD'den alınacak modernizasyon kitleri ile blok 50 uçakları, Blok 70 seviyesine çıkarılacak. 79 kit alınıyor yani 79 uçak 4. 5 nesil savaş uçağına dönüştürülecek Eurofighter konusunda da beklendiği gibi süreç olumlu ilerlerse, Milli Muharip Uçak Kaan envantere girene kadar oluşabilecek kabiliyet açığı bu şekilde kapatılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow