hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çöl tozu Türkiye'ye geliyor! Gökyüzü kızıla mı bürünecek? Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Atina'daki çöl tozu şimdi Türkiye'ye doğru geliyor. Yurdun Batı ve iç kesimlerinde 3 gün boyunca etkili olacak. Türkiye'deki şehirlerde de Atina gibi olur mu? Hangi şehirler tozun etkisi altına girecek? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen Şu ifadeleri kullandı;

    ATİNA'DAKİ TOZ TÜRKİYE'YE DOĞRU GELİYOR

    Kuzey Afrika'dan geliyor. Sahra Çölü'nden dolayı. Bazen Sahra Çölü'nden Avrupa'ya gidiyor, oradan bize geliyor. Bazen Akdeniz üzerinden bazen de Yunanistan üzerinden bize geliyor. Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve daha sonra da İç Anadolu bölgesini etkileyecek. Genellikle bu aylarda bu toz gelir. Rengin sarı gözükmesi veya kırmızıya dönük gözükmesinin nedeni bunun içinde demir bileşeni olduğu için havaya gelince kırmızı gözüküyor.

    Atina'daki durum farklı. Meteorolojik şartlar çöl tozunu aşağı doğru bastırmış. Yukarıdaki tozlar aşağı doğru inmiş ve konsantrasyonu artırmış. İstanbul'da, Ege'de, Batı Akdeniz'de kuvvetli rüzgar var. Kuvvetli rüzgar bu tozu dağıtıyor. Yani konsantrasyonu artırmıyor. Bugün, yarın da toz İstanbul'da görülecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'da Atina'daki gibi olmaz. Yüksek basınç yok. İstanbul'da ve Ege'de rüzgar kuvvetli olduğu için bu kadar konsantrasyon artmış görünemez .Var ama sağlıksız seviyeye gelmeyecek.

    BAŞKA HANGİ İLLER ETKİLENECEK?

    Yarın İç Anadolu'da etkili olacak; Kastamonu, Konya, Ankara... Özellikle Ankara'da yüksek basınç etkisini göreceğiz yarın. Yarından sonra İstanbul'dan Doğu'ya doğru hareket edecek bu toz. Daha çok Kastamonu, Batı Karadeniz, Ankara ve Konya civarında etkili olacak. Kırmızılığı biraz daha koyu renkte görebileceğiz İç Anadolu civarında.

    Teneffüs etmediğiniz müddetçe hiçbir zararı yok. İçerisinde çok faydalı mineraller var ama yine de teneffüs etmemiz lazım.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow