hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Engelliler ehliyet raporunu zor mu alıyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası. Engellilerin sorunlarının en çok dile getirildiği hafta. Peki engelliler ehliyet raporu alırken hangi sorunlarla karşılaşıyorlar? Sorunun detaylarını ve çözüm önerilerini CNN TÜRK Muhabiri Gökçe Tümer araştırdı. İşte detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Engelli sorunlarına dikkat çekmek, topluma kazandırmak, hayat standartlarını yükseltmek ve dikkat çekmek için 10-16 Mayıs tarihleri Engelliler Haftası olarak kutlanıyor.

    Engelliler, sorunlarının teker teker çözülmesini istiyor. Bu sorunlardan biri de ÖTV muafiyetli araç satın almak ve ehliyet raporları sorunu.

    Engelliler ehliyet raporunu zor mu alıyor

    Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu (TOEF) Genel Başkanı Cemal Merdan sorunun, yapılan suistimallerden kaynaklandığını belirtiyor. “Son günlerde en fazla şikayet edilenlerden bir tanesi de engellilerin ehliyet alımı ve ÖTV’siz araç alımından kaynaklanıyor. ÖTV muafiyetli araç satın alma hakkından araç kullanabilen engelliler yararlanıyordu ama kapsam genişletildi.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüzde 90 ve üstü engeli olanların yakınları da bu ÖTV muafiyetinden yararlanmaya başladı.

    Merdan'a göre sayı oldukça arttı ve suistimaller başladı. “Sayı arttıkça dikkat çekiyor. Rakam vereyim size ocak şubat martta Türkiye’de satılan araçların yüzde 40’ı ÖTV’siz satılmış.”

    Engelliler ehliyet raporunu zor mu alıyor

    Merdan, suistimaller olunca engellilerin ehliyet raporu alırken, ÖTV indirimli araç satın almak isterken daha fazla zorluk yaşadığını belirtiyor. “İşte ülkemizde 7 bölgeye yedi hakem hastanesi kurulabilir. Bu hastanelerde engelliler bir fiil araçlarıyla denenip gösterilip bakılabilir. Ve böylece araç kullanabiliyorsa onun önüne engel koymadan ehliyeti verilebilir. Engelli, hakem heyeti tarafından test edilsin, araç kullanabilen engelli ehliyet almaya hak kazansın.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow