hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Marmara'ya tsunami erken uyarı sistemi

    KAYNAK DHA

    Kandilli Rasathanesi, Marmara Denizi’ne "çok disiplinli tsunami erken uyarı" istasyonlarının kurulduğunu açıkladı. Bu istasyonlar deprem sonrası oluşacak tsunamiyi ne kadar süre önce bildirecek? Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kandilli Rasathanesi 19 adet yeni "tsunami erken uyarı" istasyonunu devreye aldı. Marmara Denizi’nde yaşanacak olası bir deprem durumunda bu istasyonlar devreye girerek tsunami ihtimalini rasathaneye bildirecek.

    Marmaraya tsunami erken uyarı sistemi

    Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener kurulan istasyonlarla ilgili, “Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız. Marmara Denizi için istasyon sayımızı ne kadar arttırırsak bu uyarı mesajını daha erken verme şansımız var. Biz bunu 4-5 dakika civarlarına indirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

    Marmara'da tsunami olma ihtimali var mı?

    “Olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Marmaraya tsunami erken uyarı sistemi

    Marmara Denizi'nde kaç tane tsunami erken uyarı istasyonu bulunuyor?

    “Marmara Denizi çevresinde 20 tane ilk etapta tsunami istasyonu kurmaya başladık. Bunların 19 tanesini hayata geçirdik. Denizin içine İstanbul'da, Büyükada'da, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda, aynı zamanda en son istasyon da İmralı Adası'na kurulacak.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow