hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kiralarda yüzde 25 zam sınırı

    Konut kiralarındaki yüzde 25 artış ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirdi. Kiracılar ise bu sınıra uymayan ev sahiplerinden şikayetçi durumda. Yapılan fazla zam geri alınabilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kiracı-ev sahibi anlaşmazlıkları devam ediyor. Kira artışına gelen yüzde 25 zam sınırına rağmen bazı ev sahipleri bu kurala uymuyor. Kiralara yüzde 25'i aşan oranlarda zam yapılıyor. Kiracılar ise bu durumdan şikayetçi durumda.

    Gayrimenkul Uzmanı Deniz Şahin konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

    “Kanun koyucu 7409 sayılı kanunun dördüncü maddesi ile Türk Borçlar Kanunu’na geçici bir madde ekledi. Bununla birlikte Temmuz 2022’den itibaren geçerli olmak üzere konutta %25 kira artış oranı ile sınırlandırıldı. Aslında iki tane engel söz konusu bunlardan bir tane kiracının bilerek yasaya aykırı bir ödemeyi gerçekleştirmesi. Bunun dışında Türk Medeni Kanun’un ikinci maddesindeki dürüstlük ilkesi ile çelişiyor. Yani siz bu ödeme gerçekleştiriyorsunuz daha sonra pişman olup iade almak istiyorsunuz”

    YAPILAN FAZLA ZAM GERİ ALINABİLİR Mİ?

    “Mahkeme kiracının bu talebini kabul etse dahi İstinaf Mahkemeleri’nde bu karar bozulabiliyor. Ayrıca bu ödemenin kiracı mı yoksa devlete mi yapılacağı sorunu söz konusu”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UZMANLARIN KİRACILARA TAVSİYESİ NE?

    “Eğer %25 artış oranının üzerinde bir kira artış yapmak istemiyorsanız, hem vakit hem de zaman kazanmak istiyorsanız, mülk sahibinin hesabına kira artış oranınız %25 olarak yapılan dışında da bir talepte bulunmak zorunda kalmayın”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow