hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Külliye‘de ABD heyeti ile temas!

    ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı John Bass Ankara'daydı. Temaslarının ikinci gününde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ve Dışişleri Bakanlığı'nda görüşmeler gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmelerde kritik konular da masaya yatırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı John Bass Ankara'ya geldi. Temaslarının ikinci gününde kritik görüşmeler yaptı.

    Bass'in ilk durağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, John Bass ve beraberindeki heyetle görüştü. ABD’li Müsteşar Bass'ın bir diğer randevusu Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ile oldu. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede kritik konular da masadaydı.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD’ye gerçekleştireceği resmi ziyaretin hazırlıkları gözden geçirildi. Bölgesel gelişmeler de mercek altına alındı.

    Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; Ankara, bölgede oluşan gerilimin tırmandırılmaması gerektiğine dikkati çekti. Orta Doğu’da barış ve huzuru tesis etmek için öncelikle Gazze’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması ve uluslararası parametrelere uygun biçimde iki devletli çözüm için harekete geçilmesi beklentisini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum görüşülen başlıklardan olurken, savaşın adil ve kalıcı bir diplomatik çözüme ulaşması konusundaki görüşler aktarıldı.

    Suriye'deki son durum da ayrıntılı şekilde ele alındı. ABD tarafına, PKK/YPG ve FETÖ’yle mücadelede beklentiler bir kez daha iletildi. İki ülke arasında ticaret hacmi 2023'te 30 milyar dolar civarında gerçekleşti. 100 milyar dolar ticaret hedefi doğrultusunda atılabilecek adımlar değerlendirildi.

    Temmuz'da Washington’ın ev sahipliğinde düzenlenecek. NATO zirvesi hazıklıkları da Bass- Akçapar görüşmesinde ele alındı. Ankara, müttefikler arasındaki savunma sanayii kısıtlamalarının tüm ülkeler arasında kaldırılması gerektiğini vurguladı.

    Savunma sanayii başta olmak üzere ikili ticaretten, yatırımlara, enerjiden yeni teknolojilere tüm ekonomik alanlardaki iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi konusunda mutabık kalındı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow