hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eurovision'da Filistin mesajı: Yarı final açılışına kefiyeyle çıktı

    KAYNAKBBC Türkçe

    2024 Eurovision Şarkı Yarışması kapsamında gerçekleştirilen ilk yarı finalin açılışında Filistin asıllı İsveçli şarkıcı Eric Saade, bileğinde kefiye ile sahneye çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2024 Eurovision Şarkı Yarışması kapsamında ilk yarı final İsveç'in Malmö kentindeki Arena'da düzenlendi.

    11 Mayıs'ta düzenlenecek 2024 Eurovision Şarkı Yarışması kapsamında gerçekleştirilen ilk yarı finalin açılışında şarkıcı Eric Saade, bileğinde Filistin kefiyesi ile sahneye çıktı. 

    Organizatörler, şarkı yarışmasının siyasi olmadığını söyleyerek, siyasi bir sembolün yer almasından ötürü üzgün olduklarını açıkladı.

    33 yaşındaki İsveçli Saade’nin babası Filistinli.

    Eurovisionda Filistin mesajı: Yarı final açılışına kefiyeyle çıktı

    Eurovision’u düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) sözcüsü şu açıklamayı yaptı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Eurovision Şarkı Yarışması canlı bir televizyon şovudur.

    "Tüm sanatçılar yarışmanın kuralları konusunda bilgilendirilmektedir ve Eric Saade'nin etkinliğin siyasi olmayan doğasından taviz vermeyi seçmesinden dolayı üzgünüz."

    Etkinlik öncesinde izleyicilere Filistin bayrakları, sembolleri veya çantaları getirmemeleri uyarısı yapıldı. İzleyiciler etkinlik alanına alınmadan önce sıkı bir aramadan geçirildi.

    Eurovision’a hazırlık aşamasında, aralarında İzlanda, Finlandiya, Norveç, Danimarka ve İsveç'in de bulunduğu bazı ülkelerin sanatçıları, Gazze’deki savaşın siviller üzerindeki yıkıcı etkisi nedeniyle İsrail'in yarışmaya katılımının askıya alınması çağrısında bulunmuştu. Bir kısmı, Rusya'nın diskalifiye edilmesini örnek gösterdi.

    Organizatörler ise bu çağrıları geri çevirerek, "Ukrayna ve Gazze'deki durumun farklı olduğu" değerlendirmesini yaptı.

    Eurovisionda Filistin mesajı: Yarı final açılışına kefiyeyle çıktı

     'KIYAFETLERİMİZDEN SEMBOLLERİ ÇIKARMAMIZ İSTENDİ'

    İrlandalı şarkıcı Bambie Thug gazetecilere, yarı final performansı öncesinde kıyafetlerinden siyasi sembolleri çıkarmalarının söylendiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kostümleri aslında Ogham olarak bilinen antik bir Kelt yazısını içeriyordu. Bunun "ateşkes" ve "Filistin'e özgürlük" anlamına geldiğini söylemişlerdi.

    Ogham, taşlar üzerindeki bir dizi işaretle temsil edilen eski bir İrlanda alfabesi. MS 4. yüzyıla kadar uzanıyor ve İrlandaca’nın en eski yazılı kaynağı.

    Bambie, "Bu benim için çok önemliydi çünkü ben adalet ve barış yanlısıyım, ne yazık ki bugün bu mesajları değiştirmek zorunda kaldım... EBU'dan gelen bir emir" dedi.


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow